Huttu-ukon keitto (resepti)

 

Huttu-ukon keitto

Ota poron lapa- tai paistipala pakkasesta sulamaan. Istu ja pala ite tunnin tai pari siinä joutessas. Vuole lastuja kohmeisesta palasesta ihan niin kuin vuolisit käristystä eli paina poikkisyyhyn terävällä puukolla ohuita siivuja. Kun lastukasa on sopivan kokonen, heitä lastut kattilaan, jossa on jo litran verran vettä pohjalla.

 

 

Heittele lihaliemikuutio tai jopa kaksi joukkoon, ja vielä hyppysellinen suolaa jos siltä tuntuu. Keittele kypsäksi.

 

Sitten lisää keittoon loput ainekset:

  • 500 g perunasipuliseos (pakaste)
  • 1 ps amerikanvihannessekotus (pakaste)
  • ½ pkt Koskenlaskijan viherpippurisulatejuustoa
  • 4 dl kermaa

 

Kiehuta lievästi vähän aikaa ja sekoita niin, että juustokökötkin muuttuvat nestemäiseen olomuotoon.

 

Keittoa kutsutaan myös ’Lapin Ukon keitoksi’. Yhtä hyvin sen nimi voisi olla ’Vähän kö heleppu velli’, oululaisittain. Keitossa on mukava kastella valkosipulipatonkia ja siemailla päälle hyvää punkkua. Punkun merkki ei ole oleellinen asia, koska ei sitä muista kuitenkaan jälkeenpäin.

 

Keitto on sen verran ravitsevaa, että parin lautasellisen nauttimisen jälkeen on pakko ottaa nokoset eli päikkärit eli tupluurit eli vartin välikuolema (Kallialan Aaken mukaan). Vatsa täynnä nukkuminenhan on suuri nautinto, joka ei maksa mitään ja jossa ei ole mitään moraalitonta. Piste.