Mummin Lurps -kielikastike (resepti)

Mummin Lurps -kielikastike

 

Lehmästä irrotetaan reilun kilon kokoinen kieli. Jos lehmää ei ole saatavilla, porokin käy, mutta niitä pitää olla jo tokka.

 

Aluksi kieltä keitellään kuorineen n. 3 tuntia liemessä, josta löytyy:

 

Pari laakerinlehteä

Porkkanaa

Sipulilohkoja

Kokonaisia valko- ja maustepippureita

Suolaa

 

Kun kieli on kypsä, nostetaan se rennosti pöydälle jäähtymään. Kieli kannattaa kuoria lämpimänä, ellei välttämättä halua koko päivää puuhastella kylmien kielinystyröiden ja niitä peittävän kuoren parissa…

 

Keitinliemi siivilöidään ja liemi suurustetaan kermaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Siivutettu kieli lisätään kastikkeeseen. Lopuksi kastike maustetaan sitruunalla ja timjamilla. Suola ja maku tarkistetaan etusormella.

 

Kielikastike nautitaan esimerkiksi keitettyjen pottujen kanssa parempiin suihin. LURPS vain.