Sompio

Tämän kesän (2012) kalareissu venähti elokuun 20. päivän paikkeille. Ennen oltiin tähän aikaan hanhenpyynnissä rimmillä, mutta ei enää. Hanhi oli käytännössä rauhoitettu jänkäpyytäjiltä. Etelän peltopyytäjillä oli edelleen vapaat kädet pudotella piilosta muuttolintuja. Kuulostikohan tuo vähän katkeralta…

No, nyt oltiin Samin kanssa tutkimassa Hammaskairan pohjoisimpia alueita ja vähän kalapaikkojakin. Sompion kaira on ihan eri suunnassa, tekojärvien alla, mutta täältä löytyi Sompion kämppä. Se könöttää Illestipääjärven mukavalla rantatörmällä. Mistä lie nimensä saanut? Turvekattoinen hirsihuvila irtokivilattioineen ja takkoineen oli sen verran houkutteleva yöpaikka, että teltta jäi pystyttämättä. Kämpän takkaan ei tosin enää tulia kannattanut viritellä, vieraskirjan mukaan.


Sompion vanha kämppä

Kalapaikat meinasivat olla vähän hakusassa. Juuri ja juuri syömäkalat saatiin, kun koko päivä tehtiin töitä. Isomman kalan syöttinä olleet katkaravut paistettiin pikkutammukoitten mukana. Valkoviinin kera, tietenkin.


Kalaisan näköinen joki

Kun vaihdettiin järvimaisemista jokivarsiin, alkoi kalaakin tulla ihan toiseen malliin. Harri ja hauki haukkasivat ahneesti uistinta. Illan hämärtyessä näin joen toiselta rannalta, kuinka Samin vapa tärisi siihen malliin, että nyt on jo vähän isompi harri. ”Mikähän tämä oikein on, ei ainakaan harri”, kuului vastarannalta, kun kala oli saatu törmän taakse. Isoksi siiaksi se paljastui. En ollut koskaan ennen kuullut, että siika saattaa ottaa lippaankin.


Komia siika otti vilkkuun

Tyhjänpyynnin jätettyämme käveltiin pikamarssia sen verran pitkästi, että kunnollisen asentopaikan hakuun ei enää ollut aikaa, kun kalastaakin himotti. Päätettiin pökätä loue pystyyn kevättulvissa joen alle jäävälle vesijättömaalle, heinikkoon. Kyllä siinä yön yli pärjäisi. Polttopuuksi oli koivun losoa, joka kyllä sen verran kähisi, että polttiaiset pysyivät loitolla. Yöstä vain tuli kesän kylmin. Lämpötila laski pakkasen puolelle. Samilla oli kympin kesäpussi, jonka extremerajatkin taisivat olla plussan puolella. Käytännössähän se tarkoitti holotnaa ja pravdaa. Aamukahville minut herätettiin jo ennen kuutta.


Joelle hiipi yöllä pakkanen