Jermun huippusyksy

Syksy 2011 oli todellinen lintusyksy! Niin hyvä lintuvuosi tuntui tulevan vähän kaikille yllätyksenä. Mettoja oli enemmän kuin miesmuistiin ja riekotkin olivat palanneet jostakin hävöksistä takaisin jokivarsiin ja jänkien reunoihin.

Se oli Jermulle, 6 v, nautinnollista aikaa. Ja sitä kautta meille kaikille, jotka saimme sen kanssa erällä olla. Kummipoika Paavo pääsi Jermun haukkuja kokemaan, vaikka juuri sinä viikonloppuna iso lintu oli arka eikä oikein tahtonut haukussa pysyä. Kankaan reunasta löydetyn hienon asentopaikan ja tasaisesti lämmittävien rakotulien luoman tunnelman muistaa silti pitkään.

LintusyksyKummipoikaJaJermu
Valmiina metton perään. Miksei lähetä jo?

Jermu sai jo ensimmäisenä syksynään hyvän alun linnunhaukkujaksi, mutta maakotkan hyökkäys Pomokairassa vei siltä luonnon moneksi vuodeksi. Henkikin meinasi kotkan kynsissä mennä, vaikka loppujen lopuksi se selvisikin tilanteesta katkenneilla kylkiluilla. Pentu ei pystynyt haukkumaan moneen viikkoon. Tapahtuma jotenkin romahdutti henkisen kantin niin, että pitkän aikaa se oli auttamattoman lähihakuinen pystykorva, joka tuntui välillä pelkäävän omaa varjoaankin. Toipumista ei yhtään auttanut se, että seuraavana kahtena syksynä kotka säikäytti sen kesken lintuhaukun ja koira laukkoi häntä suorana isännän jalkoihin turvaan.

LintusyksyJermuJaKettu
Jermu sai ketun kiinni

Vasta viime syksynä itseluottamus oli palannut koiraan. Se todella nautti siitä mitä se teki! Nyt siitä näki, että kotkapelko oli viimein poispyyhitty. Ketunkin se otti kiinni ja karhunjälkikin tuntui jo kiinnostavan. Ei sitä tosin enää paljon nähnyt, paitsi asennolla ja haukuilla, jotka saattoivat kuulua ihan mistä suunnasta tahansa. Yleensä naapurivaarasta.

LintusyksyKuivajoki
Kuivajoki, kuivat jalat

Velipojalta tuli lokakuussa Jaurun kairasta viesti, joka kuvastaa minusta hyvin hienoa syksyä: ”Tänään aamulla oli sumuista. Käppäilin Viinavaaraan pää vähän hellänä. Koira otti kaukana, vaaran toisella puolella haukun. Kaikki muu unohtui. Haukku oli varma, keli epävarma. Tiesin haukusta, että kestää se kyllä. Kun viimein pääsin haukun lähettyville, en ensin nähnyt sumun takia mitään. Yhtäkkiä tuuli vei usvan pois. Koppelo istui siinä pankaoksalla.”

LintusyksyAsentoKulaksella
Roitotulilla, työt tehty. Ripsiköön vettä, mie nukun.